jakou distribuci zvolit ?

Forums Fóra Přechod na Linux jakou distribuci zvolit ?

• Toto téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel otula a poslední změna proběhla před 12 roky a 2 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (celkem z 7)
  • Autor
    Anonymní uživatel
    Host

Zdravím všechny,i když jsem ještě před pár lety bez větších obtíží používal některé distribuce Linuxu (SUSE, Ubuntu, Xubuntu, Mandriva, PC linux, Ulteo Sirius Alfa.....) na desktopy,,,ale vždy se jednalo jen o "holé" funkce, většinou bez dalších periferií a internet byl po kabelu. Nyní jsem před rozhodnutím jakou distribuci zvolit pro nettopASUS EEE BOX EB1501P RC (Mini PC - Intel Atom D525, Intel NM10, RAM 2GB, GT218-ION 512MB, 250GB 5.4k, WiFi, GLAN, USB 3.0, eSATA, HDMI, DVD±RW, čtečka karet, klávesnice, myš, dálkové ovládání).Vůbec nikde nemůžu najít žádné ucelené informace o tom, co která distribuce podporuje za zařízení. Rád bych, aby byl využitý veškerý HW a co nejvíce. Zejména se mi jedná    o 2 jádra Atomu D525, o grafiku NVIDIA - ION a HDMI, o porty USB 2.0, 3.0, eSATA a Wi-Fi. Tuším, že by nějaká Linuxovská distribuce jistě na tomto HW fungovala, ale nyní mi už nejde jen o to, aby "jen nějak" fungovala. Máte někdo prosím chuť mi napsat, jakou 64 bitovou distribuci bych měl zvolit a proč ? Nebo se nevyhnu dalším WIN 7 ?Předem děkuji za odpověď(i)

Anonymní uživatel
    Neaktivní

Asi úplně neodpovím, spíš se ještě zeptám… Proč myslíš, že by na tom třeba Ubuntu nefungovalo? Já to sice nevím, ale myslím si, že není jediný důvod, proč to prostě aspoň nezkusit. Možná bych nelpěl na marketingovém 64bitovém systému, nemusí to být nutně to nejlepší. Informace nemůžeš najít možná proto, že vlastně není jasné, co hledáš. Je možné, že všechno funguje, proto o tom nikdo nepíše. 😉Zkus tam Ubuntu a dej vědět, co nefunguje.

Anonymní uživatel
    Host

Děkuji za odpověď,ale ptám se právě proto, že než ten nettop koupím, rád bych měl jasno. Potřebuji totiž vědět předem, jestli to bude WIN7 nebo Linux. Proč ? Protože pokud by to měly být WIN 7 musí se doosadit pamět, jeden slot je tam volný a paměť musejí napárovat přímo na prodejně. Neumím si představit, kolik bych musel koupit pamětí, než by se mi sešlo časování (nehodlám po dodání e-shopem ještě jezdit přes půl republiky kvůli párování pamětí - dělají to právě takhle - na prodejně a pak to odešlou). A pokud tam vyberou paměť, tak to musejí vyzkoušet - tedy instalovat O.S.. Jde o tuhle komplikovanou proceduru, jinak bych se neptal - mít to tady,,jednoduše bych zkoušel jednu distribuci za druhou. A Atom D525 v téhle konfiguraci je asi tak od loňského podzimu na trhu - spíše tedy nejsou žádné zkušenosti, než že to funguje všem správně. I proto jsem chtěl vědět, jak se dá určit podle parametrů HW vhodnost Linuxovské distribuce. Tuším, že asi nijak. Do tohoto okamžiku jsem to také dělal stylem - zkouška jedné distribuce, další zkouška jiné distribuce, další zkouška zase jiné distribuce, až to běželo jak mělo. Ale to bylo většinou proto, že HW byl už zastaralý a použití Linuxu znamenalo svižnější chod na starším PC. To novější bylo vždy na nějakých WIN. Chtěl jsem to nyní začít od začátku jinak, ale asi toho chci příliš. Ten Bill jeden - zase mě dostal ;D

otula
    Účastník

Jestli se ptáš jen kvůli dokoupení paměti, tak to neřeš a prostě ji dokup. Většina moderních aplikací pro Linux je nenažranější, než obdobné aplikace pro Windows, takže paměť určitě využiješ. Já mám 4 GiB RAM, a když jsem teď kouknul na obsazenost paměti, tak skoro polovinu mám obsazenou, dalších 55 % využívá disková cache, a zcela volná jsou 3 %. A to nepoužívám žádné šílené prostředí s efekty, ale postarší KDE 3.5.10.

Anonymní uživatel
    Neaktivní

Děkuji za odpověď,ale ptám se právě proto, že než ten nettop koupím, rád bych měl jasno. Potřebuji totiž vědět předem, jestli to bude WIN7 nebo Linux. Proč ? Protože pokud by to měly být WIN 7 musí se doosadit pamět, jeden slot je tam volný a paměť musejí napárovat přímo na prodejně. ...Chtěl jsem to nyní začít od začátku jinak, ale asi toho chci příliš. Ten Bill jeden - zase mě dostal ;D

Strašně složité a myslím, že Linux je v tom naprosto nevinně. Já na tvé místě bych si ujasnil, co vlastně chci. 😉

Anonymní uživatel
    Host

Děkuji za odpovědi,ale já přece vím co chci. Buď neosazovat zbytečně další paměť a nepoužít systém Win 7, což by znamenalo úsporu cca 3.000 Kč, řečeno zjednodušeně. Linux je v tom skutečně nevinně. Jde více o to, že nikdo nedokáže předem určit, jestli na nějakém zařízení, ta která distribuce fungovat bude, či nikoli, s různými dalšími službami. S WiFi jsou například problémy u Linuxu stále nějaké, pokud je mi známo. Celá prezentace Linuxu je taková nijaká v tomto ohledu. Ale nyní už mě to netrápí, koupil jsem "to" s Win 7 a nechal napárovat paměť od distributora, ještě před odesláním. Jednoduše se mi nepodařilo zjistit, jak určit vhodnou distribuci Linuxu pro své zařízení, bez toho, abych zkoušel přímo na zařízení, která z distribucí je nejvhodnější.Tak ještě jednou díky a hezký den

otula
    Účastník

nikdo nedokáže předem určit, jestli na nějakém zařízení, ta která distribuce fungovat bude, či nikoli, s různými dalšími službami

Všechny distribuce jsou na tom víceméně stejně. Pokud máš nějaké obavy, zvol si dobře ohýbatelnou distribuci, nejspíš Gentoo nebo Arch. Obě mají velmi širokou uživatelskou základnu, takže podpora je dost velká (ačkoliv zrovna Arch moc podpory ani nepotřebuje, protože je to snad nejsnadnější - velmi přehledná a intuitivní - distribuce).

Aktuálně je na stránce zobrazeno 7 příspěvků - 1. až 7. (celkem z 7)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.