nový užívateľ

Forums Fóra Scribus, program pro DTP a sazbu nový užívateľ

Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Autor
    Anonymní uživatel
    Host

Nájde sa niekto ochotný poradiť, ako začať, keď chýbajú slovenské (české) návody? Môže to byť aj cez skype. Mám síce za rok na krku 70-ku, ale už od roku 2005 vydávam časopis (už jeho 28 číslo) a robil som to doteraz v Publisheri. Pre problematické pdf (pri zmene tlačiarne) považujem za vhodné prejsť na niečo „kvalitnejčie“. Mladým ďakujem za ochotu.

Michal Hlavatý
    Účastník

Dobrý den,máte nějaké konkrétní dotazy k programu?Na wiki existuje návod Začínáme se Scribusem, ale není bohužel přeložený celý. Zkusil jsem se podívat i na strojový překlad od Googlu, ale vypadá to nepoužitelně. Pár článků můžete najít na Scribus.cz a nebo na stránce s odkazy.

Anonymní uživatel
    Host

Trochu meškám, ale moja otázka – ako zalomiť text s poznámkami pod čiarou. Skúšal som to, ale odkazy (čísla) preformátovalo a vložilo do hranatých zátvoriek. Text poznámok vložilo na koniec textu. Zatiaľ toľko.Jano

Anonymní uživatel
    Host

Ešte vari na vysvetlenie, pôvodný text je vo Worde 2003.Jano

Michal Hlavatý
    Účastník

Poznámka pod čarou jde vytvořit jedině přímo ve Scribusu – importem z Wordu/OpenOffice ji nezískáte.Vytvořte si čáru a nový textový rámec. Do textového rámce nahrajte text poznámky, nastylujte. Doporučuji textový rámec s poznámkou nezřetězit s rámcem hlavního textu. Jestli máte v textu více poznámek, doporučuji používat Zápisník.Pozn.: Importem z OpenOffice nebo HTML můžete získat formátování, ale už ne odkazy (křížové, na web), ani poznámky, obrázky atd. Vše je nutné udělat až přímo ve Scribusu.

Anonymní uživatel
    Host

Ďakujem za odpoveď, ale preto, že poznámky sú variabilné, ten Vami navrhovaný spôsob asi nevyužijem. Ale i napriek nezdaru tohto riešenia mám otázku – ako orámovať (vyznačiť) textový, ale aj rámik obrázku? Len ručným obkreslením rámu?

Michal Hlavatý
    Účastník

Scribus není kancelářský program. Sazbu je dobré provádět až pro finální verzi textu. Po vysázení obvykle následuje korekce, při které se opraví jen drobnosti – překlepy, změna pár vět atd. Poznámky pod čarou se tedy prakticky nemění. Proto tato funkce není pro Scribus tak důležitá (Ale je v plánu, viz bugs.scribus.net).Ohraničení (jakéhokoliv) rámce: F2 (Vlastnosti) > Čára (zde je nastavení tloušťky, typu atd.)a také Vlastnosti > Barvy > Upravit vlastnosti barvy čáry (barva, přetisk, průhlednost atd.)

Anonymní uživatel
    Host

Akceptujem, že Scribus nie je kancelársky program, ale v otázkach som vychádzal z programu Publisher, ktorý používam takmer sedem rokov. V ňom mám však problém dosiahnuť pdf výstup v CMYKu so 100% čiernou (text aj obrázky). To sa ukázalo ako problém pri zmene tlačiarne. Všetko ostatné mi v ňom vyhovuje. Preto som zrovnával so Scribusom. Ak dostanem text od prispievateľa, tak býva najmä vo Worde A4. To ešte neviem, ako mi zaplní stranu A5 publikácie. Zdrojový text očistím od všetkých znakov navyše. aj od tvrdých medzier a vložím do Publishera. Až tam vidím naplnenie strany. Ak chcem text zarovnať na celú stranu (čiže doplniť) dodatočne vkladám obrázky. Preto všetky moje otázky vychádzali z tohto poznania. Toto píšem len z dôvodu, ak by niekto potreboval niečo podobné, aby mal aspoň inšpiráciu. Na koniec poteší, ak sa ohlási čitateľ týchto stránok s návrhom na riešenie "môjho" problému - korektný pdf súbor do tlačiarne v CMYKu. Vopred ďakujem. Naša stránka - http://kphp.tym.sk, tam je zverejnená celá naša vydavateľská práca.

Michal Hlavatý
    Účastník

Scribus a MS Publisher jsou poměrně rozdílné programy. Každý má svoje silné i slabé stránky.Postup bych doporučoval následující:

• Text zbavit nedělitelných mezer, pomlček atd.
    • Zkopírovat text do Editoru textů (nikoliv importovat).
    • Nastylovat.
    • Aplikovat dělení slov.
    • Přidat nedělitelné mezery.
    • Nahradit některé znaky (ligatury, výpustku, pomlčky atd.)
    • Nahrát obrázky.
    • Doladit prokládáním textu, zalomením rámce, sloupce a úpravou obrázků celkové rozložení prvků na straně.
    • Přidat odkazy.

Díky za odkaz na stránky. Škoda, že nejsou všechna čísla ke stažení celá.

Anonymní uživatel
    Host

Celé čísla vkladáme až po ich vypredaní, čiastkové články sú len motivačné. Práve pripravujem na zverejnenie ďalšie tri časopisy z roku 2005.Ďakujem za všetky odpovede, boli dobré - fundované a vysvetľujúce.Nech sa Vám darí. A veľa návštevníkov stránky!

Michal Hlavatý
    Účastník

Rozumím. Super.Díky. Vám také.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.